Indlæg

Diskusprolaps din kiropraktor kan hjælpe

diskusprolaps – problem med  bruskskiverne som sidder i rygsøjlen imellem de enkelte ryghvirvler. Diskus har funktion som en slags støddæmper imellem de enkelte ryghvirvler og er dermed med til muliggøre bevægeligheden i ryggen og samtidig fordele belastningen ned igennem ryggen jævnt.

 

Når den bløde kerne i midten af bruskskiven trykkes igennem de ydre lag som normalt holder denne på plads udvikler man en såkaldt diskusprolaps. En diskusprotrusion er derimod en svaghed af de ydre fibre og dermed udbuling af selve diskus. I daglig tale skelnes der dog ikke altid mellem de to tilstande og begreberne bruges lidt flæng – herudover er behandlingen af de to tilstande ofte meget ens og derfor skelnes der sjældent imellem om du som patient har en diskusprolaps eller diskusprotrusion

 

Diskusprolaps ses hos ca 25% af danskeren omkring de 40 år. I takt med alderen ses naturlige forandringer i diskus (bruskskiverne), og blandt de 40 årlige er hyppigheden af ikke symptom givende diskusprolaps nogenlunde samme som andelen af symptomgivende ved MR skanning – Diskusprolaps kan derfor være et såkalt naturligt aldersbetinget bifund på MR skanning. Idet ligger også at én diskusprolaps eller diskusprotrusion ikke behøves at være et udtryk for et alvorlig rygproblem, ligesom som der er stor variation i selv de symptomgivende af slagsen.

 

Hvorfor udvikler folk en diskusprolaps?

Multiple faktorer har påvirkning for sandsynligheden for at udvikle en diskusprolaps – blandt de mest relevante er vores gener, rygning samt overvægt.

I mange tilfælde ses ikke en egentlig udløsende årsag, men ind i mellem ses en debut f.eks. Ifb med løft, traume eller andet.

 

Din Kiropraktor kan hjælpe på smerterne ved diskusprolaps

Forløbet ved diskusprolaps er meget forskelligt for den enkelt, men hos nogle ses desværre smerter og gener i større grad og en længere periode.

Især prolapser i nakke og lænd synes for mange at være forbundet med større smerte og gener, især når disse er forbundet med påvirkning af nerverne til arme eller ben (udstråling eller refererede smerter). Brugen af tradionelt smertestillende har ofte kun mindre effekt, og selve forløbet er oftest længerevarende end øvrige smertegivende men mere godartede tilstande til lænd og nakke

 

Din kiropraktor kan hjælpe med behandling af symptomer i den akutte fase når smerten er værst, med øvelser til hjemmebrug til at lindre toppen af smerterne. Når tilstanden er mere stabil kan din kiropraktor København hjælpe med genoptræning, råd og vejledning til aktivitet i hverdagen.

 

Din kiropraktor København er uddannet til at undersøge og behandle dig når du har problemer med diskusprolaps, dipusprotrusion eller andre smerter og gener til ryg eller nakke.

 

Få hjælp til dine smerter i dag – kontakt din Kiropraktor i København